Originalni ili zamjenski toneri? Koji izabrati?

Originalni ili zamjenski toneri? Koji izabrati?

Svi smo se barem jednom našli u situaciji da treba nešto isprintati, ali, naravno nema boje. I tada kreće dilema, da li kupiti originalni toner, koji je u većini slučajeva skuplji ili zamjenski toner, za koji kruže priče da nema toliki kapacitet ispisa ili da je kvaliteta ispisa lošiija.

Recimo da imate HP printer Laser Jet Pro MFP M130fn. Originalni toner bio bi HP CF217A po cijeni od 552,00 kn, a zamjenski bi bio znatno jeftiniji – 76,00kn. Zašto je to tako? Originalne tonere proizvode proizvođači printera po određenim standardima, te garantiraju vrhunski ispis. Svejedno, zamjenske tonere proizvode tvrtku treće strane, ali imaju gotovo istu kvalitetu, trajnost, a ovisno o modelu, čak i kapacitet ispisa. Razlika u cijeni može varirati čak nekoliko puta. Postoje i ponovno punjeni toneri. Kod ponovno punjenih tonera, toner se rastavlja, čisti, otklanjaju se eventualni nedostaci, ponovno se sastavljaju i pune bojom. Kod ponovno punjenih tonera cijena je dosta niža jer plaćate boju, ali ne i proces izrade.

Tako recimo originalni toner Epson S050190 stoji 878,00 kn te ima kapacitet ispisa 4000 stranica, a zamjenski takav toner stoji 248,00 kn u našem websopu te također ima kapacitet ispisa 4000 stranica. To nije čudo jer proizvođači printera očekuju da od njih kupujete tonere i zbog toga dirigiraju više cijene.

Vječno pitanje je da li postoji razlika u kvaliteti ispisa? Odogovor glasi – ne. Ono što može utjecati na kvalitetu ispisa jest stanje pisača, odnosno printera. Drugim riječima, ako svoj printer dobro održavate, redovito ga koristite, tada u pravilu ne bi trebalo biti razlike u kvalitete ispisa kod originalnih i zamjenskih tonera. Ukoliko svoj pisač koristite rijetko, možda bi trebali razmisliti o originalnom toneru kako nebi došlo do zasušivanja.

U današnje vrijeme za 99% svih originalnih tonera možete pronaći i njohove zamjenske tonere. Za sve brandove tonera poput Brothera, Canona, Della, Epsona, HP-a, Toshibe postoje i zamjenski toneri u našem webshopu.

Jedina stavka na koju je potrebno obratiti pozornost prilikom kupnje zamjenskih tonera jest garancija. Uvijek provjerite dobavljača od kojeg kupujete zamjenski toner. Većina zamjenskih tonera zadovoljava standarde kvalitete i garantni rok.